Strava a kognitivní stárnutí - stále nejasno
Observační studie naznačují, že stravovací faktory mohou mít kognitivní přínos. Systematické přehledové studie randomizovaných studií doplňků stravy a výživy však uvádějí převážně nulové účinky na kognici.
Yassine, H. N., Samieri, C., Livingston, G., Glass, K., Wagner, M., Tangney, C., Plassman, B. L., Ikram, M. A., Voigt, R. M., Gu, Y., O'Bryant, S., Minihane, A. M., Craft, S., Fink, H. A., Judd, S., Andrieu, S., Bowman, G. L., Richard, E., Albensi, B., ... Schneider, L. S. (2022). Nutrition state of science and dementia prevention: Recommendations of the Nutrition for Dementia Prevention Working Group. The Lancet Healthy Longevity, 3(7), e501-e512. https://doi.org/10.1016/S2666-7568(22)00120-9